Esti "Bun de tipar" sau esti "BUN DE PLATA"?!

Draga tipografule, nefericit posesor al codului CAEN 1812, nefericit pasionat de miros de cerneala si arta, avem vesti mai putin bune pentru tine, referitoare la taxa de 3% pe care ar trebui sa o platesti RETROACTIV, pe ultimii 3 ani, pentru lucrarile livrate clientilor tai. Ce ar insemna acest lucru?!

·         In urma controalelor si impunerilor la plata, doua treimi dintre tipografii se vor inchide!

·         Zeci, poate sute de procese in instanta pentru recuperarea banilor (stim bine ca statul intai ne ia banii, apoi se judeca!)

·         La firmele cu cod CAEN 1812 lucreaza 11000 angajati, acest lucru traducandu-se in aproximativ 7500 de someri

·         Prin inchiderea firmelor = venituri mai mici la bugetul statului = statul isi elimina singur baza de impozitare (ce ne mai mira?!)

Prin eforturile permanente, A.T.T. iti pune la dispozitie, un sumar al evenimentelor si actiunilor intreprinse anul acesta:

Februarie – Martie  - incep loviturile de ciocan
AFCN (Administratia Fondului Cultural National) someaza prin posta detinatorii cod CAEN 1812 "pentru plata retroactiva,  incepând din 2010  a 3% din cifra de afaceri pentru vanzarea si editarea de  afise, calendare, imagini autocolante si tiparituri mixte".

Iunie – asociatiile profesionale se unesc
ATT impreuna cu APIIP si APRA au trimis către AFCN un rezolutie comuna din punct de vedere legal cu privire la aplicarea prevederilor OG 51/1998, respectiv ale OM 2066/2011”. A fost solicitat AFCN deschiderea unui dialog pe această temă.

Iulie – caldura mare si topire de responsabilitati
Ca raspuns, AFCN a invitat reprezentantii celor 3 asociatii in data de 18 iulie 2013 la o intrevedere, soldata cu o Minuta a intalnirii prin care reprezentanții AFCN, au stabilit să nu mai aplice măsuri suplimentare de constrângere, concretizate prin transmiterea somațiilor de plată către operatorii economici regăsiți sub codul CAEN avizat 1812, până la definitivarea concluziilor presupuse a avea loc in 27 septembrie 2013, cand urma ca ATT sa se intruneasca la Bucuresti.
AFCN a solicitat atat celor 3 asociatii cat si Institutului Național de Statistică definirea termenilor tehnici tipografici din lege.
INS declina competenta in definirea termenilor tehnici.

Septembrie – fuga de confruntare cu tipografii si “lupte de culise”
In incapabilitate de intelegere a domeniului, respectiv a aplicabilitatii legii, AFCN anunta ca nu se prezinta la dezbaterea cu tipografii din 27 septembrie 2013 si se va adresa Ministerului Cuturii, pentru solutionarea problemei privind modul de aplicare a OM 2066/febr 2011 privind aplicarea OG 51.1998, art 21 litera f, promitand sa revina la inceputul lunii octombrie 2013.

Octombrie – refuzul Guvernului de a nuanta legea, interpelarea Senatului si Camerei Deputatilor
Fejer Laszlo, in calitate de deputat de UDMR, a sprijinit demersurile celor 3 asociatii pe langa AFCN, a facut interpelare parlamentara la Senat pentru scoaterea literei f) din art 21 a OG 51/1998. Guvernul transmis refuzul la acest demers la sfarsitul lunii octombrie 2013. Aceeasi interpelare este acum la Camera Deputatilor, iar in Comisia de cultura, dl. Fejer a solicitat ca dezbaterile pe acesta tema sa se faca in prezenta reprezentantilor celor 3 asociatii.

Noiembrie – abordarea Ministerului Culturii
ATT, APIIP si APRA au trimis Ministrului Culturii o propunere de modificare a OM 2011 impreuna cu o Nota de Fundamentare pentru a se reveni la impozitarea vanzarii cu amanuntul a articolelor impozitate, ca veriga finala a lantului comercial asa cum a fost formulata initial legea, informand si conducerea AFCN despre acest demers.

Decembrie – abordarea Ministerului Culturii, hartuirea tipografiilor continua
In prezent așteptăm rezultatul acestui demers, urmând ca în viitorul apropiat să aibă loc o intâlnire între reprezentanții asociațiilor, AFCN, Ministrul Culturii si Dna Ministru pentru Dialog Social. De cateva saptamani  tipografii, care nu sunt membre ale acestor 3 asociatii si nu au cunostinta de cele “negociate” cu autoritatile, spun ca angajati de la AFCN suna si ameninta ca daca nu platesc taxa ii actioneaza in judecata. Este o hartuire.

CEREM si in numele tau:

·         Ca AFCN sa nu dea o interpretare proprie legii, prin care pe producatori sa ii considere vanzatori.

·         Redactarea unor norme care sa clarifice aplicarea OG 51/1998, respectiv caror produse si caror agenti economici seaplica

Colegii nostrii din APRA-Asociatia Producatorilor de Ambalaje Carton solid din Romania sunt afiliati la  ECMA-European Carton Makers Association (ECMA),  asociatie europeana cu sediul la Bruxelles, care reprezinta peste 500 de producatori de ambalaje de carton la nivel European, cu o cota de piata in segment de aproximativ  90%, ne-au transmis ca o astfel de taxa nu exista in nicio tara comunitara!

Va vom tine la curent cu initiativele Asociatiei cu privire la impunerile fiscale retroactive ale AFCN.

Fii parte a unei Asociatii profesionale si patronala care se lupta pentru interesele tale!
Vrei sa fii informat, vrei sa fii reprezentat la nivel national in fata autoritatilor si sa faci parte dintr-o asociatie profesionala si patronala dinamica? Vrei sa ai si tu aceleasi beneficii pe care membrii actuali ai asociatiei le au? Inscrie-te acum ca membru in Asociatia Tipografilor! Daca doresti sa faci parte din toate aceste demersuri si proiecte te asteptam la A.T.T. Impreuna putem fi mai puternici!

Contacteaza-ne la
birou@asociatia-tipografilor.ro