Forumul Tipografic balcanic - Prezentare Mirela Marica

In calitate de gazdă, Asociația Tipografilor "Transilvania", prin directorul executiv Mirela Marica, a avut rolul de moderator al lucrărilor celui de al IV-lea Forum Tipografic Balcanic, desfășurat anul acesta la București, România, în perioada 22-23 octombrie 2009:
F.T.B. are ca scop să reunească în fiecare an toți actorii industriei grafice din regiunea Balcani, prin asociațiile și federațiile tipografice ale celor 11 state membre ale Forumului , sub înaltul patronaj al manroland AG Germania.

Participanții la lucrările acestui forum sunt: tipografiile, furnizorii acestora, școlile și universitățile de arte grafice, organizatorii de târguri și expoziții de profil , presa de specialitate, asociațiile de profil, managerii și specialiștii din domeniul
tipografic, din 11 țări din regiunea Balcani.

Ancorați puternic în situația economică a anului 2009, vorbitorii celui de al IV-lea F.T.B., care au fost și cosponsorii acestui eveniment, au oferit perspective acestui domeniu până în anul 2020.

în acest sens membri alianței PrintCity, respectiv manroland, UPM și Sun Chemical, simțind direcția clientului final, tipografia, au oferit cadrul angajamentului lor către specializare, standardizare, cooperare, pentru servicii rapide în slujba creșterii eficienței, a calității foarte înalte prin aplicații diferite și cu valoare mare adaugată, în slujba protejării mărcii și a cerințelor ecologice actuale, care să fie
atinse cu cât mai puține compromisuri.

Intergraf Belgia a oferit dimensiunea mondială și europeană a industriei grafice, așa cum se prezintă ea în acest an în timp ce Agressione Group România a dat imaginea concretă și completă a industriei grafice românești, spre satisfacția tuturor participanților la această ediție a F.T.B.

Euroexpo a expus rezultatul târgului "Prinț & Sign" , dedicat acestui domeniu, care a avut acest an rezultate peste manifestările similare din regiunea Balcani.

D-na Dr. Rossitza Velkova, în calitate de coordonator al F.T.B., a catalizat schimbul de experiență între școlile și universitățile de arte grafice din Balcani, mijlocind contactele acestora cu Colegiul Tehnic Media și a Universității Politehnice București, care au răspuns mesajului transmis de A.T.T. și celelalte asociații din domeniu, privind necesiatatea reînființării învățământului superior dedicat industriei grafice în România.

Nu în ultimul rând, a avut loc un foarte bun contact și un schimb fructuos de experiență între reprezentanții presei de specialitate din Balcani. Pentru aceștia F.T.B. militează ca toți actorii industriei grafice din cele 11 țări membre ale forumului să susțină cu informații presa de specialitate din regiune.

Organizatorii din acest an ai F.T.B. au invitat pe toți participanții să se bucure de atmosfera camaraderească și să folosească acest răgaz pentru stabilirea de contacte, informare și schimb de experiență atât la secțiunea de prezentări din prima zi a Forumului, 22.10.09, cât și în a doua zi, 23.10.09, când cu toții am fost oaspeții tipografiilor Elixir Press și EDS , dotate cu echipamente manroland.

Ediția a V-a a Forumului Tipografic Balcanic va avea loc în a doua jumătate a anului 2010, la Budapesta."

Parteneri media